JEWELLAB; Workshop ring ontwerpen

Roos van Soest nodigde me uit voor haar JEWELLAB workshop. Deze inspirerende kunstenares, biedt mensen de mogelijkheid om in een middag hun eigen ring te ontwerpen en die te laten gieten in een edelmetaal naar keuze. Met of zonder gemstone. Hoe leuk, om als onervaren sieradenontwerper eindelijk eens je eigen masterpiece te kunnen maken!

Eigen/tijd(s)loos

De workshop die ik volgde vond plaats in een idyllische tuin, verstopt in het hart van Den Haag. Dit goed bewaarde geheim (Spinozahof, ssssjt!) draait op basis van duurzaamheid en vrijwilligers. Hiervoor was het een verwaarloosd stuk grond in de wijk. Je waant je er werkelijk op een stukje land in the Shire. Ver van de Randstad, en dat wat elke dag moet.

Bij binnenkomst vertelt Roos over zichzelf, haar werk en exposities. Roos is een eigentijdse, maar toch tijdloze artiest te noemen. Zo zijn veel van haar pronkstukken ontworpen door middel van 3D printing.  Daarentegen ontwerpt ze sieraden die qua ontwerpen, history-, now- and futureproof zijn. Met een elegante knipoog naar het klassieke circus. Ook werkt deze onderneemster voor zover mogelijk met de meest duurzame materialen. 

   Miniatuurbeeldhouwen

Zodra we zijn voorzien van de benodigde informatie en materialen, hebben we geen enkel excuus meer om juist die ring te maken zoals die in ons hoofd zit. Ruimtelijk tekenen, blijkt na wat geschets, niet 1 van mijn aangeboren talenten. Ik begin dus al snel intuïtief te kerven in mijn basisring van was. Ook de vijl neem ik ter hand. En als ik iets te onzorgvuldig heb gekerft, bestaat er gelukkig ook nog de mogelijkheid om met een verwarmbaar gereedschap, was toe te voegen.

Het blijkt vooral te werken als ik heel geduldig en geconcentreerd in mijn flow zit. Hoe langer de flow hoe gefocuster ik te werk ga. Hoe gefocuster ik word, hoe minder hard ik adem durf te halen bij cruciale snijpunten. Dat valt niet mee, om op zo weinig mm2 iets vorm te geven! Ondanks dat ik in geen velden of wegen mijn vooraf gestelde wensen ook maar énigszins in mijn eigen ring terugzie, werkt het enorm rustgevend. Dit ‘miniatuurbeeldhouwen’ is bijna meditatief te noemen.

Tuineenden en prosecco

Het was ook erg inspirerend om alle verschillende manieren van aanpak, ontwerpen en creëren te zien. Onontdekte talenten kwamen naar boven (ik zou je ring zo kopen Jacqueline!) en een enkeling bleek al na een half uur klaar omdat de schets voor het ontwerp er al was voordat de workshop ook maar begon.  

Tijdens dit hele proces was er ruimte. Ruimte voor focus. Ruimte voor inspiratie. De zon scheen, er was af en toe het geluid van de rondwaggelende tuineenden. Roos zorgde met haar collega voor lekkere versnaperingen en verse drankjes. Ook had ze genoeg oog en tips voor iedereen, zonder je te beperken in je doen en laten.

 

Het hele idee van een ring ontwerpen, verdween voor mij zelfs  bijna af en toe met dit heerlijke gevoel van vakantie. Gewoon met een groepje andere creatievelingen, midden in een oase in onze eigen drukke stad.                                        

My precious

Gelukkig kwam Roos, toen het einde naderde en de bubbels kwamen, me vertellen dat ik op een later moment meer dan welkom was in haar atelier om mijn ontwerp te finetunen. Wat ik zeker ga doen, om mijn ring, die echt wel in mijn hoofd zit, eruit te halen en vorm te geven.

Toegegeven, het zal geen enkele Hobbit doen overwegen om hiervoor een levensgevaarlijke tocht te ondernemen. Maar, als dat lukt, dan is mijn unieke ring klaar op het moment dat ik deze iemand wil schenken. Iemand die ik ontzettend liefheb. Wie weet zal mijn ‘real precious’ het met liefde gemaakte cadeau wel waarderen zoals Smeagol..

 

 Op www.roosvansoest.nl vind je informatie over workshops en   werk van Roos. 

 

 

 

 

 

 

                 PS: Op de facebookpagina van Jewellab vind je de prachtige                    eindresultaten!

 

 

                                                                 

 

 

 

                                                                                                                     

                 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                                                                                                                                

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *